SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu bez kości
- 1 opakowania śliwek suszonych (nie wędzonych)
- pieprz ziołowy, kolorowy
- olej do natarcia
- czosnek 3 ząbki
- papryka ostra
- sól
- liść laurowy 2 sztuki
- ziele angielskie ok. 5 ziarenek
- Schab wypłukać pod bieżącą wodą, długim ostrym nożem przeciąć w środku wzdłuż z obu stron tunel,
- tunel natrzeć solą (trzonkiem łyżki drewnianej),
- następnie w miejsce nacięcia włożyć śliwki lub morele pomagając sobie również łyżką drewnianą,
- tak nafaszerowany schab natrzeć przyprawami- pieprzem(najlepiej świeżym utłuczonym w moździerzu), czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką, solą,
- włożyć do rękawa do pieczenia razem z liściem laurowym i ziarnami przypraw, do worka wlać również 1/2 szklanki wody i zawiązać,
- zostawić tak natarty w worku na noc w lodowce,
- następnego dnia włożyć razem z folią do brytfanny wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ok. 1 godz.
- Schab wyjąć z folii, wstawić do piekarnika na ok. 15 minut w temp. 200 stopni C jak najwyżej górnej grzałki piekarnika,
- co pięć minut polewać wytworzonym sosem,
- Wyjąć z pieca, i pozostawić na 20 minut aby mięso odpoczęło,
- podawać z wytworzonym sosem lub jako wędlina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz