SKŁADNIKI:
- 7 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową!
- Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170༠C - bez termoobiegu.
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy,
- Żółtka oddzielamy od białek, roztrzepujemy,
- Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, stopniowo dosypujemy cukier,
- Kiedy ubita piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera na najniższe i małymi porcjami dolewamy roztrzepane żółtka,
- Wyłączamy mikser i zaczynamy dosypywać przesiane mąki, mieszamy bardzo delikatnie .
- Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po ok 35-40 min. biszkopt powinien być upieczony. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem powinien być delikatnie wilgotny.
- Gotujemy 3 kolory galaretek w 1i 1/2 szkl. wody, czekamy aż zastygnie i kroimy w kostkę(ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej),
- Gotujemy 1 litr mleka, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy i 3 łyżki żelatyny,
- Do zimnego dodajemy pokrojoną galaretkę, jak zacznie gęstnieć przekładamy przekrojony biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz