niedziela, 25 maja 2014

Biszkopt- ptasie mleczko, truskawki i galaretka.

Witam wczoraj umieściłam Brzdąca na swoim blogu, dziś ciąg dalszy sobotniego pieczenia. Ponieważ biszkopt był wysoki postanowiłam zrobić dwa ciasta. I tak powstało ciasto z ptasim mleczkiem, galaretką i truskawkami.

















Pieczemy biszkopt.



SKŁADNIKI:

  • 2 galaretki np. agrestowe
  • 1 i 1/4 l wody
  • 2 śmietany 30%

  • 2 galaretki truskawkowe do zalania truskawek
  • 1/2 kg. świeżych obranych truskawek

WYKONANIE:

  • zagotować wodę, rozpuścić dokładnie galaretki (agrestowe w 1/2 l wody, truskawkowe w 3/4l wody), zostawić aż zgęstnieje
  • ubić śmietanę, miksując dodawać tężejącą galaretkę agrestową
  • wylać masę na biszkopt
  • truskawki pokroić wzdłuż  na połówki poukładać starannie na warstwie śmietanowej
  • zalać tężejącą galaretką truskawkową
Podzielcie się ze mną swoimi wrażeniami i uwagami proszę.

2 komentarze:

  1. a jakie proporcje na bitą śmietaną w proszku zamiast 30% ? 2 na 2 galaretki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam nie eksperymentowałam ze śmietanką w proszku, ale myślę, że jeśli rozpuścić 2 galaretki w 1/2 l wody to na pewno będzie ok
      pozdrawiam
      proszę dać znać jak wyszło

      Usuń