WYKONANIE:
- 1 pęczek botwinki
- 2 średnie ogórki zielone
- około 5 rzodkiewek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jogurty naturalne lub kefiry
- pół pęczka koperku
- pęczek szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajka
- Botwinę razem z buraczkami kroimy bardzo drobno, gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem vegety,
- ewentualnie soli, pieprzu i odrobiny cukru do miękkości około 15 min.
- Do ugotowanego wywaru dodajemy sok z cytryny
- Na dużych oczkach tarki ścieramy ogórki, rzodkiewkę, drobno siekamy koperek, szczypiorek
- Rozgniatamy czosnek, mieszamy z jogurtem(kefirem)
- Następnie łączymy z zimnym wywarem i wkładamy do lodówki
- Przed podaniem posypujemy koperkiem i szczypiorkiem można dodać kleks śmietany i ugotowane pokrojone w ćwiartki jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz