czwartek, 1 maja 2014

Karkówka, kaszanka z grilla.

Wspólne grillowanie jest zawsze świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Można razem przygotowywać potrawy i dzielić się doświadczeniami! Długi weekend rozpoczęty, więc dla wszystkich, którzy lubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw
wieczorkiem.
 




























































SKŁADNIKI:

  • kilka plastrów karkówki
  • cienka kaszanka
  • szynka lub boczek wędzony
  • cebula
  • olej
  • trochę półwytrawnego czerwonego wina
  • przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań

MARYNATA DO MIĘSA:

  • kilka łyżek oleju
  • przyprawy
  • 2-3 łyżki wina
  • wymieszać

WYKONANIE:

  • Karkówkę pociąć na plastry lekko zbić i włożyć do marynaty, przynajmniej na 3 godz.
  • Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe.
  • Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz