SKŁADNIKI:
- rosół, mięso i marchewka z rosołu
- sól, pieprz, vegeta
- cebula
- mąka
- woda
- 2-3 łyżek masła klarowanego
1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania).
2. WYKONANIE:
- Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę
- mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości
- w czasie smażenia przygotowujemy kluskę
- wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek
- kładziemy na smażone mięso (nakłuwamy w kilku miejscach) i podlewamy rosołem do miękkości kluchy
- marchewkę z rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe.
Smacznego!
Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz