wtorek, 20 maja 2014

Kura po cygańsku.

Przepis ten dedykuję wszystkim, którzy lubią  rosołek z domowym makaronem, bo jest on bazą dla tego dania. W krótkim czasie przygotujecie dwudaniowy pyszny obiad. Tak , więc...












SKŁADNIKI:

  • rosół, mięso i marchewka z rosołu
  • sól, pieprz, vegeta
  • cebula
  • mąka
  • woda
  • 2-3 łyżek masła klarowanego


1. Gotujemy rosół, dodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania).

2. WYKONANIE:
  • Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę
  • mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości
  • w czasie smażenia przygotowujemy kluskę 
KLUSKA:
  • wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek
  • kładziemy na smażone mięso (nakłuwamy w kilku miejscach) i podlewamy rosołem do miękkości kluchy
  • marchewkę z rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe.
Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym.
Smacznego!
 Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu - z Waszym autorstwem oczywiście!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz