SKŁADNIKI:
- 4 małe piersi z kurczaka
- 1-2 główek sałaty cesarskiej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki
- 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku
- małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka
- zioła prowansalskie
- parmezan 3-4 łyżki
- sól morska, pieprz do smaku
sos:
- 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra)
- jogurt naturalny mały ( 100ml.)
- łyżka majonezu - polecam Winiary
- sól, pieprz, odrobina soku z cytryny
WYKONANIE:
- Sos czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki
- Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny
- Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej
- Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego, aż do uzyskania złotego koloru
- Porwane liście sałaty ułożyć na talerzach na przemian z cebulą czerwoną , dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem, posypać grzankami czosnkowymi, tartym parmezanem i rozkoszować się smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz