czwartek, 1 maja 2014

Zupa-krem królewska.

Dla wszystkich, którzy lubią rosołek zamieszczam przepis na delikatną zupę królewską. Nadaje się nie tylko jako pierwsze danie na wykwintny obiad, ale również na gorącą kolację. Zapewniam, że goście będą bardzo zadowoleni.














SKŁADNIKI:
  • 40 dag. filetu z kurczaka
  • 1 udko
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 125ml śmietany słodkiej 18%
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżek mąki
  • vegeta, sól, pieprz
  • koperek lub pietruszka jak kto woli
WYKONANIE:
  • filet kroimy na kawałki i razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy, 
  • studzimy i miksujemy,
  • następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnego wywaru, zagotować,
  • żółtko rozmącić ze śmietaną, zahartować 1/2 szkl. gorącej zupy i wlać do reszty zupy,
  • przyprawić ewentualnie solą i pieprzem,
  • podawać z grzankami posypać posiekanym koperkiem lub pietruszką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz