środa, 11 czerwca 2014

Kompot z truskawek.

Sezon truskawek w pełni, trzeba więc pomyśleć o zapasach na zimę. Kompot z truskawek przypomni nam w zimowe wieczory, o gorącym czerwcowym słońcu. W moim domu "prawdziwy kompot" to nieodzowny towarzysz dobrego niedzielnego obiadu. Fajnie, gdy truskawki zachowują jak najwięcej jędrności, dlatego mam własny sposób na kompot. A oto pierwsze zaprawy... Słoiki trochę zaparowane, ale kompot super!
















SKŁADNIKI:

  • 3-4 kg. świeżych truskawek
  • 0,5 -1 kg. cukru
  • trochę wody

WYKONANIE:

  • truskawki obieramy, myjemy
  • do sporej miski wsypujemy cienką warstwę cukru,
  • wsypujemy warstwę truskawek,
  • znowu przesypujemy cukrem i tak do wyczerpania owoców, na wierzchu musi być cukier,
  • truskawki zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godz., aż puszczą sok,
  • nakładamy truskawki do słoików do wysokości 4/5 słoika,
  • lejemy sok, dopełniamy wodą,
  • pasteryzujemy około 15 min.
 gotowe!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz