sobota, 7 czerwca 2014
Młode warzywa
Witam sezon młodych warzywek rozpoczęty, chcę więc się z Wami podzielić jak je gotować i z czym ewentualnie podawać!
Fasolkę, szparagi brokuł i kalafior gotuję zawsze w wodzie z dodatkiem vegety i odrobiny cukru. Oczywiście warzywa wkładamy do wrzątku ( tak jak ziemniaki , wówczas zachowają swoje walory smakowe i odżywcze) gotujemy do miękkości. Różnie to bywa 15-20 min. najczęściej. Pamiętamy, że ugotowane warzywa wykładamy od razu, ponieważ pozostawione w wodzie będą miękły.
Jeśli chodzi o sposób podania tych warzyw to ja najchętniej podaję je tradycyjnie z dodatkiem chrupiącej bułeczki z masełkiem (patrz wiosenny obiad), ale możemy podawać je z dodatkiem różnych sosów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz