sobota, 7 czerwca 2014

Młode warzywa


Witam sezon młodych warzywek rozpoczęty, chcę więc się z Wami podzielić jak je gotować i z czym ewentualnie podawać!

Fasolkę, szparagi brokuł i kalafior gotuję zawsze w wodzie z dodatkiem vegety i  odrobiny cukru. Oczywiście warzywa wkładamy do wrzątku ( tak jak ziemniaki , wówczas zachowają swoje walory smakowe i odżywcze) gotujemy do miękkości. Różnie to bywa 15-20 min. najczęściej. Pamiętamy, że ugotowane warzywa wykładamy od razu, ponieważ pozostawione w wodzie będą miękły.

Jeśli chodzi o sposób podania tych warzyw to ja najchętniej podaję je tradycyjnie z dodatkiem chrupiącej bułeczki z masełkiem (patrz wiosenny obiad), ale możemy podawać je z dodatkiem różnych sosów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz