czwartek, 24 lipca 2014

Buraczki na ciepło.

W ubiegłym tygodniu zaproponowałam Państwu przepisy na  BURACZKI NA ZIMNO, dziś kolejna odsłona tych pysznych warzyw, tym razem na gorąco. Przepis ten ma już trochę lat, ja go trochę odświerzyłam- BURACZKI NA CIEPŁO- świetne do sztuki mięsa, rewelacyjne do mielonych...













SKŁADNIKI:
  • 0,5- 1kg. buraczków
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki śmietany(ja używa kwaśnej)
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • ząbek przeciśniętego czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru, ocet lub sok z cytryny( w ilości do smaku)
WYKONANIE:
  • Buraczki ugotować pod przykryciem,
  • Następnie wyjąć, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
  • Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle z czosnkiem, wymieszać z mąką, lekko zrumienić,
  • Połączyć z burakami i śmietaną, dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz