Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg. ugotowanych buraczków,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże cebule,
ZALEWA:
- 1,5 szkl. wody,
- 0,5 szkl. octu 10%,
- 0,75 szkl. cukru,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 20 ziarenek pieprzu,
- 1 łyżka soli,
WYKONANIE:
- składniki zalewy zagotować, wystudzić,
- buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w drobną kostkę,
- czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć w moździerzu,
- cebulę pokroić w drobną kostkę,
- wszystkie składniki wymieszać, pozostawić na 24h,
- następnie ugotować w słoikach 5-10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz