sobota, 12 lipca 2014

Dorsz w chrupiącej panierce.

W mojej kuchni wśród ryb króluje dorsz, wszyscy bardzo lubimy białe mięsko tej rybki. Najczęściej przygotowuję ją w chrupiącej panierce, choć bardzo lubię również z grilla i gotowanego z warzywami.



















SKŁADNIKI:

  • filet z dorsza
  • 2 garście płatków kukurydzianych
  • 4 garście bułki tartej
  • cytryna
  • 2 jajka, 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka ostra, vegeta

WYKONANIE:

  • filet pociąć na kawałki, posypać solą i pieprzem, skropić cytryną, włożyć do lodówki na 1-2h,

  • przygotować panierkę:
  • płatki kukurydziane rozwałkowujemy na drobno, dodajemy bułkę i przyprawy,
  • jajko trzeba rozkłócić i dobrze wymieszać z mąką,
  • na patelni rozpuszczamy masło klarowane- 1 łyżkę,
  • rybę zanużamy w cieście, panierujemy i smażymy na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz