SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- serek truskawkowy homogenizowany (ok.200g)
- 3 do 5 łyżek stołowych mąki pszennej
- 1 jajko (całe)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SOS:
- jogurt naturalny gęsty, mały,
- cukier waniliowy
- około 20dag. truskawek
WYKONANIE:
KLUSKI:
- Do miski wrzucamy jednocześnie serek i wbijamy 1 jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie dodajemy mąkę zaczynając od 3 łyżek,
- Mąkę dodajemy do momentu aż masa osiągnie konsystencję b.gęstej śmietany,
- W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli,
- Łyżką stołową maczaną w zimnej wodzie nakładamy kluseczki do wrzątku (tzw.kluski kładzione),
- Kluski gotujemy b.krótko ok.1 minuty i wykładamy na płaski talerz,
- polewamy sosem
SOS:
- Miksujemy wszystkie składniki zostawiając parę truskawek do dekoracji dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz