sobota, 12 lipca 2014

Ogórki z przyprawą do grilla.

Te ogórki są w moim domu prawdziwym rarytasem. Są super przekąską, a także smacznym dodatkiem do dań obiadowych-polecam. Z tej porcji otrzymacie 14 słoików 0,5l.





OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • pęczek kopru
  • 3 paczki gorczycy
  • pęczek natki pietruszki
  • papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania)
  • 4 szklanki octu
  • 10 szklanek wody
  • 6 szklanek cukru
  • 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej
  • 6 łyżek soli

WYKONANIE:

  • Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny, 
  • cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny. 
  • Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej) 
  • Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików. 
  • Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5- 10 minut.

Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!


Są pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz