OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- pęczek kopru
- 3 paczki gorczycy
- pęczek natki pietruszki
- papryczka chili 3szt.(w zasadzie wg. uznania)
- 4 szklanki octu
- 10 szklanek wody
- 6 szklanek cukru
- 6 łyżek przyprawy do grilla klasycznej
- 6 łyżek soli
WYKONANIE:
- Ogórki porządnie umyć i pokroić w plastry grubości 1-2 cm , lekko posolić i odstawić na 2 godziny,
- cebulę pokroić w plastry , posolić i odstawić na 2 godziny.
- Do słoików włożyć koper, natkę pietruszki i gorczycę oraz papryczkę chili-paseczek (będą bardziej ostre jeśli włożymy więcej)
- Ogórki i cebulę wymieszać, wkładać do słoików.
- Zagotować zalewę z : octu, wody, cukru, przyprawy do grilla i soli. Gotową zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5- 10 minut.
Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!
Są pyszne!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz