piątek, 18 lipca 2014

Sałatka z buraczków z kapustą.

Dla wszystkich smakoszy buraczków, polecam tę właśnie sałatkę. Połączenie tych warzyw może wydać się dziwne, ale uwierzcie warto spróbować! Pamiętajcie do przetworów używamy soli niejodowanej!Z tej porcji otrzymałam 5 słoików 200ml i 1 słoik  450ml.

















SKŁADNIKI:

  • 1 kg. kapusty,
  • 1,5 kg. ugotowanych buraczków,
  • 2 cebule - 20dag.

ZALEWA:

  • 3/4 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. octu,
  • 1 szkl. wody,
  • czubata łyżka soli,
  • pieprz do smaku,

WYKONANIE:

  • kapustę poszatkować, posolić, zostawić do zmożenia,
  • buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki,
  • składniki zalewy zagotować,
  • cebulę pokroić w drobną kostkę,
  • wszystkie składniki wymieszać, odstawić na 1godz.,
  • następnie gotować 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz