SKŁADNIKI:
- 0,5 kg.- 1kg. drobiowych wątróbek
- 2-3 cebule
- 250 ml mleka
- 4-5 łyżek mąki
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz
WYKONANIE:
- wątróbkę myję i oczyszczam, kroję
- kawałki wątróbki wkładam do miseczki z mlekiem na około 1/2godz.
- następnie obtaczam mąką każdy kawałek wątróbki
- na dużej patelni rozpuszczam masło, kładę kawałki wątróbki i obsmażam z obu stron(pamiętajcie o nakłuciu widelcem każdego kawałka, aby wszystko ze środka wypłynęło), dodaję sól i pieprz
- na drugiej patelni rumienie na maśle z dodatkiem soli i pieprzu cebulę
- po około 15 min. łączę wątróbkę z cebulą podlewa odrobiną wody, zmniejszam gaz i pod przykryciem duszę około 10 min.,
- odkrywam patelnię i smażę do odparowania wody i gotowe.
Najlepiej podać ją z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz