wtorek, 8 lipca 2014

Wątróbka drobiowa z cebulką.

Nie każdy jest smakoszem smażonej wątróbki, sama za nią nie przepadam. Mam jednak domowników, którzy po prostu ją uwielbiają, dlatego trzeba było nauczyć się jej przyrządzać.
















SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg.- 1kg. drobiowych wątróbek
  • 2-3 cebule
  • 250 ml mleka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz

WYKONANIE:

  • wątróbkę myję i oczyszczam, kroję
  • kawałki wątróbki wkładam do miseczki z mlekiem na około 1/2godz.
  • następnie obtaczam mąką każdy kawałek wątróbki
  • na dużej patelni rozpuszczam masło, kładę kawałki wątróbki i obsmażam z obu stron(pamiętajcie o nakłuciu widelcem każdego kawałka, aby wszystko ze środka wypłynęło), dodaję sól i pieprz
  • na drugiej patelni rumienie  na maśle z dodatkiem soli i pieprzu cebulę
  • po około 15 min. łączę wątróbkę z cebulą podlewa odrobiną wody, zmniejszam gaz i pod przykryciem duszę około 10 min.,
  • odkrywam patelnię i smażę do odparowania wody i gotowe.

Najlepiej podać ją z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz