SKŁADNIKI:
- 3-4 małe peklowane golonki bez kości,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu.
- golonki gotujemy z warzywami i przyprawami niemal do miękkości,
Marynata:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 5-6 ziarenek pieprzu zmiażdżonego w moździerzu,
- 1/2 łyżeczki vegety,
- szczypta soli,
- 1/3 łyżeczki chili,
- Powyższe składniki mieszamy i używamy mieszaniny do smarowania golonki,
- przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, smarujemy marynatą,
- wkładamy posmarowaną golonkę, kawałek marchewki, pietruszki, selera, zawijamy i na grilla,
- smażymy około 15min. następnie wyjmujemy z folii i smażymy bezpośrednio na tacce do zrumienienia- gotowe i pyszne!
Przepis kusi. Tylko powiedzcie, czy ta golonka jest bardzo tłusta? Mam wizytację Mamy która ma tendencje do uczucia ciężkości i bólu wątroby po tłustym. Fakt bierze na wspomaganie wątroby Essentix z fosfolipidami i już po standardowych tłustych posiłkach nie narzeka na ból, ale golonka zazwyczaj jest znacznie tłustsza i się nieco obawiam taką podać. Więc jak myślicie, tłusta bardzo wychodzi z tego przepisu czy nie? Pozdr
OdpowiedzUsuńTrzeba wybrać w miarę chudą, poza tym, zawsze można odkroić tłuszcz, a smak zostanie. Ja kupuję peklowane i najchudsze z możliwych-myślę, że zawsze coś się takiego znajdzie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jak długo przed grilem golonka musi się panierować??
OdpowiedzUsuń