Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności!
Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle po swojemu!!
SKŁADNIKI:
- 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.)
- 2 jajka
- około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki)
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50-60 dag. śliwek najlepiej węgierek( ja miałam większe, dlatego knedle były dość duże)
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki,
- następnie wkładamy do lodówki
- śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia
- następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła
- W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do wrzątku wkładamy knedle, gotujemy 8-10min. od wypłynięcia,
- w tym czasie na patelnię wsypujemy bułkę tartą rumienimy, dodajemy masło i około 1 łyżki cukru(wg. uznania)
- ugotowane knedle przesmażamy z bułką i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz