wtorek, 5 sierpnia 2014

Nalewka wiśniowa.

Oprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra.

















SKŁADNIKI:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 0,7 - 1kg cukru
  • 250 ml wody źródlanej
  • 500 ml spirytusu
 
WYKONANIE:

  • Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce puściły sok, 10-20 wiśni zostawić z pestkami- dodają specyficznego smaczku,
  • W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słojem lub mieszać drewnianą łyżką, aby cukier się rozpuścił,
  • w trzeciej dobie owoce wraz z sokiem zalać spirytusem i odstawić na okres min. 2 miesięcy (im dłużej, tym lepiej),
  • Od czasu do czasu wstrząsać zawartością słoja,
  • Po tym okresie oddzielić owoce od aromatycznego płynu i zalać je w kolejnym słoju źródlaną wodą, 
  • Następnie, po upływie kolejnego miesiąca, połączyć oba płyny (wodę z owoców oraz spirytus z cukrem). Zlać do butelek. Wówczas nalewka jest praktycznie gotowa do konsumpcji, ale im dłużej będzie od tej pory leżakowała, tym jej smak będzie pełniejszy i dojrzalszy.
  • Owoców, które pozostają w trakcie procesu  produkcji tego fantastycznego trunku używam do tortów, deserów - przechowuję je w w słoiczkach(tych najmniejszych) w lodówce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz