SKŁADNIKI:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 0,7 - 1kg cukru
- 250 ml wody źródlanej
- 500 ml spirytusu
- Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce puściły sok, 10-20 wiśni zostawić z pestkami- dodają specyficznego smaczku,
- W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słojem lub mieszać drewnianą łyżką, aby cukier się rozpuścił,
- w trzeciej dobie owoce wraz z sokiem zalać spirytusem i odstawić na okres min. 2 miesięcy (im dłużej, tym lepiej),
- Od czasu do czasu wstrząsać zawartością słoja,
- Po tym okresie oddzielić owoce od aromatycznego płynu i zalać je w kolejnym słoju źródlaną wodą,
- Następnie, po upływie kolejnego miesiąca, połączyć oba płyny (wodę z owoców oraz spirytus z cukrem). Zlać do butelek. Wówczas nalewka jest praktycznie gotowa do konsumpcji, ale im dłużej będzie od tej pory leżakowała, tym jej smak będzie pełniejszy i dojrzalszy.
- Owoców, które pozostają w trakcie procesu produkcji tego fantastycznego trunku używam do tortów, deserów - przechowuję je w w słoiczkach(tych najmniejszych) w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz