niedziela, 3 sierpnia 2014

Ogórki w chili i curry

Sezon ogórkowy trwa, wobec tego czas na kolejną odsłonę ogórków. Nie jestem smakoszem curry, ale muszę przyznać, że w połączeniu z chili, czosnkiem i cebulą jest bardzo dobrą oprawą dla pikli z ogórków.
Z podanych ilości otrzymacie  5 słoików 0,6l.

















SKŁADNIKI:

  • 2  1/2 kg ogórków
  • 2 cebule
  • 8 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku na słoik

Zalewa:

  • 3 szkl wody
  • 1 szkl octu
  • 2 szkl cukru
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżeczki:  gorczycy, pieprzu czarnego ziarnistego i mielonego ,chili, curry
WYKONANIE:

  • Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ósemki,
  • zasypujemy solą i pozostawiamy na cztery godziny,następnie zlewamy wodę z ogórków,
  • składniki zalewy zagotowujemy i dodajemy oliwę- mieszamy ze sobą,
  • Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 4 godziny,
  • Następnie wkrawamy do słoika 2-3 plastry cebuli ,układamy ogórki wraz z ząbkiem czosnku,
  • zalewamy pozostałą po ogórkach zalewą zakręcamy i gotowe!
  • Ogórki pasteryzować 6 min. od momentu zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz