Z podanych ilości otrzymacie 5 słoików 0,6l.
SKŁADNIKI:
- 2 1/2 kg ogórków
- 2 cebule
- 8 łyżek oliwy
- ząbek czosnku na słoik
Zalewa:
- 3 szkl wody
- 1 szkl octu
- 2 szkl cukru
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki: gorczycy, pieprzu czarnego ziarnistego i mielonego ,chili, curry
- Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ósemki,
- zasypujemy solą i pozostawiamy na cztery godziny,następnie zlewamy wodę z ogórków,
- składniki zalewy zagotowujemy i dodajemy oliwę- mieszamy ze sobą,
- Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 4 godziny,
- Następnie wkrawamy do słoika 2-3 plastry cebuli ,układamy ogórki wraz z ząbkiem czosnku,
- zalewamy pozostałą po ogórkach zalewą zakręcamy i gotowe!
- Ogórki pasteryzować 6 min. od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz