niedziela, 24 sierpnia 2014

Śliwki w occie.

Bardzo lubię mięso z owocami, często używam żurawiny jako dodatku, sama robię śliwki i gruszki w occie. Soczysta pieczeń z dodatkiem śliweczek niezapomniany smak!! Jeśli zostanie Wam trochę zalewy, to macie jak znalazł ocet smakowy. Jeśli dodajecie do niektórych swoich potraw ocet np. jabłkowy, ten ocet będzie równie dobry!

















SKŁADNIKI:

  • 2kg. śliwek węgierek
ZALEWA:
  • 2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 1/2 kg. cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 5-6 goździków

WYKONANIE:

  • śliwki myjemy i drylujemy,
  • ze wszystkich składników gotujemy zalewę, dodajemy śliwki-czekamy do ostygnięcia,
  • następnie jeszcze raz zagotować, wkładamy do słoików i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz