SKŁADNIKI:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki wrzącej wody
- 20 dag. cukru
- 8 dag. mąki tortowej
- 8 dag. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 kg. kwaskowych jabłek
- 5 dag. żurawiny
- 2 galaretki (ja daję np. malinę+ agrest)
- 1 łyżka żelatyny
- cukier do smaku(ja nie dodaję)
- 1/2 l. śmietany 30 %
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 3-4 łyżki cukru pudru
- można dodać trochę wanilii
5 dkg. płatków migdałowych
WYKONANIE:
- Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek - ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku,
- gdy powstanie piana wlewamy wrzącą wodę- po łyżce,
- mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy, wlewamy na blachę,
- wkładamy do nagrzanego do 280 stopni piekarnika i pieczemy 30 min.studzimy,
- Masa jabłkowa: jabłka kroimy na kawałki wrzucamy do garnka z odrobiną wody - smażymy,
- kiedy otrzymamy mus, dodajemy galaretki, żurawinę i żelatynę, mieszamy dokładnie odstawiamy do wystygnięcia, wykładamy na biszkopt,
- Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie - studzimy, śmietanki kremowe mocno schładzamy - ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i wanilię,
- następnie wlewamy małym strumieniem żelatynę i wylewamy na masę jabłkową,
- wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
- Płatki smażymy na suchej patelni-posypujemy ciasto-gotowe!
A co z żółtkami? Czy nie są potrzebne.
OdpowiedzUsuńżółtka dodajemy do ubitych białek, przepraszam, ale uciekło. Przepis już zweryfikowany pozdrawiam.
Usuń