SKŁADNIKI:
- 5-6 gruszek z ogonkami
- 1l wody
- 10 dag. cukru
- sok z cytryny
- szczypta cynamonu
ciasto:
- 1 kostka masła
- 15 dag. cukru
- 3 jajka
- (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje)
- 20 dag. mąki
- 1/5 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
- gruszki obieramy, zostawiamy ogonki, gotujemy w wodzie z podanymi dodatkami 10 min., zostawiamy do ostygnięcia,
- ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajka (ogrzane do temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy,
- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodajemy do puszystej masy na przemian z mlekiem, miksując na wolnych obrotach,
- ciasto wkładamy do tortownicy o średnicy 24cm. i stawiamy gruszki ( nie wciskamy ich),
- wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika, pieczemy 70-80 min., jeśli ciasto na wierzchu będzie zbyt ciemne to po 1 godz. można przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz