niedziela, 14 września 2014

Gruszkowiec.

Gruszki to owoce, które bardzo lubię więc pokusiłam się zrobić ciasto z nimi- kusi smakiem! Muszę jednak dokonać w przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu!


















SKŁADNIKI:

  • 5-6 gruszek z ogonkami

  • 1l wody
  • 10 dag. cukru
  • sok z cytryny
  • szczypta cynamonu

ciasto:

  • 1 kostka masła 
  • 15 dag. cukru
  • 3 jajka
  • (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje)
  • 20 dag. mąki
  • 1/5 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

  • gruszki obieramy, zostawiamy ogonki, gotujemy w wodzie z podanymi dodatkami 10 min., zostawiamy do ostygnięcia,
  • ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajka (ogrzane do  temperatury pokojowej), dodajemy cukier waniliowy,
  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodajemy do puszystej masy na przemian z mlekiem, miksując na wolnych obrotach,
  • ciasto wkładamy do tortownicy o średnicy 24cm. i stawiamy gruszki ( nie wciskamy ich),
  • wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika, pieczemy 70-80 min., jeśli ciasto na wierzchu będzie zbyt ciemne to po 1 godz. można przykryć folią aluminiową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz