SKŁADNIKI:
- filet z dorsza około 600gr.
- szpinak mrożony lub świeży
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- jogurt naturalny mały
- 2 kulki mozzarelli
WYKONANIE:
- filet kroimy na paski 3 cm.
- na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min.,
- pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),
- kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),
- pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min.,
- usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów, posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą z oliwek)
- gotowe!
Z ryby i szpinaku zawsze wychodzą fajne dania, to również wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńI również apetycznie smakuje
UsuńNiestety w moim naczyniu po upieczeniu zostało mnóstwo wody, pomimo poprzekłuwania folii.. ale i tak była smaczna ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że było smaczne!Nie mam pojęcia dlaczego zebrała się woda!Nigdy mi się to nie zdarzyło!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
co użyć zamiast masła klarowanego?
OdpowiedzUsuńMożna użyć dowolnego tłuszczu, również oliwy.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA jakiego szpinaku Pani uzyła? Mrożony mógł puścić wodę :)
OdpowiedzUsuń