SKŁADNIKI:
- kapusta biała szatkowana-20 kg.
- marchew tarta 1,5-2 kg.
- sól kamienna niejodowana około 0,8 kg. (sprawdzić czy woda jest wystarczająco słona)
- Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wymieszać z poszatkowaną kapustą i solą- pozostawić na noc,
- następnego dnia, kapustę wkładamy do wyparzonych słoików, bardzo mocno ubijamy odlewając nadmiar wody ( ja z tej porcji kapusty zrobiłam 18 słoików 0.9l.),
- zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody,
- zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciepłym miejscu na około tydzień, potem wynosimy do spiżarni,
- po około 2-3 tyg. kapusta gotowa.
"zostawiamy na 4-5 dni, odlewając nadmiar wody"A czy słoiki zakrecamy na te 4-5 dni ?
OdpowiedzUsuńzostawiamy otwarte, aby "goryczka " wyszła. pozdrawiam
UsuńRobię podobnie tylko dodaję jeszcze ziele angielskie,liść laurowy i kminek cały nie mielony. Pycha ;)
OdpowiedzUsuńDodajcie koper, wtedy jest super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Do tego jeszcze wiadro dżemu,wtedy to jest już super
UsuńJa dodaję żurawinę , kminek i całe jabłka. Jak mam kiszę z gąskami szarymi i zielonkami. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńKoper jaki zielony czy nasiona?
OdpowiedzUsuńSuper ale jak kapuste poszatkuje i mam ja zostawic na noc to w jakim naczyniu? Chodzi mi czy moze byc miska plastikowa lub metalowa
OdpowiedzUsuńJasne, że może. Pozdrawiam
UsuńJa po ok. 2 godzinach wkładam do słoików i zaraz zakręcam.Jeden dzień zostawiam w kuchni a potem wynoszę do piwnicy,i nie ma żadnej goryczki jest pyszna pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak wnioskuję, że nie trzeba kapusty ubijac. Pozostawienie osolonej załatwia temat ubijania, tak?
OdpowiedzUsuńKapustę ubijamy,jak w przepisie. Przed zakręceniem również, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa gdzie kminek? ;)
OdpowiedzUsuń