SKŁADNIKI:
- 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki
- 20 dag. boczku wędzonego parzonego
- 3 ogórki kiszone
- 50 dag. pieczarek
- garść suszonych lub mrożonych grzybów
- 2 małe cebule
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki.
- mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz.,
- następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min.,
- grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz.,
- na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne,
- mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości mięsa,
- można zabielić śmietaną.
Uwielbiam takie gulasze, zwłaszcza jesienią. Choć dla mnie obecność boczku jest zbędna :) A jeszcze jakby zamienić wieprzowinę na wołówkę, to już pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńTak jesienią taki gulasz w sam raz i zapewniam że pyszny!
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI równie pysznie smakuje! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń