sobota, 22 listopada 2014

Gulasz myśliwski.

Dla wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku.












SKŁADNIKI:

  • 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki
  • 20 dag. boczku wędzonego parzonego
  • 3 ogórki kiszone
  • 50 dag. pieczarek
  • garść suszonych lub mrożonych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki.
WYKONANIE:
  • mięso pokrojone w kostkę smażymy z dodatkiem przypraw i posiekanej cebuli i czosnku około 1/2 godz.,
  • następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek, smażymy 10-15 min.,
  • grzyby moczymy a następnie gotujemy w vegecie 1/2 godz.,
  • na patelni smażymy (15 min.)pokrojone w ćwiartki pieczarki z dodatkiem posiekanej cebuli ,soli i pieprzu, dodajemy pokrojone w paski ogórki i ugotowane grzyby leśne, 
  • mięso łączymy z grzybami, dolewamy bulionu, dodajemy  koncentrat i dusimy do miękkości mięsa,
  • można zabielić śmietaną.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie gulasze, zwłaszcza jesienią. Choć dla mnie obecność boczku jest zbędna :) A jeszcze jakby zamienić wieprzowinę na wołówkę, to już pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jesienią taki gulasz w sam raz i zapewniam że pyszny!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I równie pysznie smakuje! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń