SKŁADNIKI:
- ciasto:
- 2 jajka
- 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki
- około szkl. mąki
- szczypta soli
- ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde)
- wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków),
- wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi,
farsz:
- 40-50 g suszonych leśnych grzybów
- 50 dag. kapusty kiszonej
- 1 cebula
- sól, pieprz, vegeta
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2 łyżki masła klarowanego
- grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około 1/2 godz.- studzę,
- cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu,
- kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety,
- wystudzone grzyby i kapustę mielę w maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz