SKŁADNIKI:
- 2 kostki sera śmietankowego /półtłusty
- 4 rzodkiewki
- 2 cebulki szalotki
- szczypiorek
- sól, pieprz
- śmietana bądź jogurt naturalny
- można dodać zielony ogórek lub inne ulubione warzywa
- 6 ziemniaków tej samej wielkości
- ser ucieramy drewnianą kulą z dodatkiem jogurtu lub śmietany, dodajemy sól, pieprz,
- rzodkiewkę i szalotkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na dużych oczkach, szczypiorek drobno siekamy,
- do gładko utartej masy dodajemy warzywa, mieszamy, jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku, odstawiamy,
- do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni wkładamy dobrze umyte ziemniaki, pieczemy około 1/2 godz. (średniej wielkości),
- ziemniaki nacinamy głęboko, nakładamy gzik i upajamy się smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz