Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25
Masa makowa
SKŁADNIKI:
- 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne)
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szkl. cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml)
- 2-3 łyżki miodu
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy kilka kropel
- bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzynki
- mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy
- białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając
- masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie
- smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek
- wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem
- piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni.
Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować.
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńProszę mi wierzyć tak samo smakuje. Nareszcie znalazłam oczekiwany efekt.
Usuńpozdrawiam
Makowiec po prostu pyszny, wszystkim w domu smakował
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń