czwartek, 25 grudnia 2014

Makowiec świąteczny.

Bardzo lubimy makowiec na blaszce, musi być dużo maku, bakalii i oczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym sama powiem -pyszny! Pozbierałam przepisy od kilka osób wzięłam z nich co najlepsze i oto jest- pyszny świąteczny makowiec.















Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25


Masa makowa

SKŁADNIKI:

  • 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne)
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy kilka kropel
  • bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzynki
WYKONANIE:

  • mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy
  • białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając
  • masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie
  • smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek
  • wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem
  • piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni.

Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować.





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Proszę mi wierzyć tak samo smakuje. Nareszcie znalazłam oczekiwany efekt.
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Makowiec po prostu pyszny, wszystkim w domu smakował

    OdpowiedzUsuń