Dziś , więc przygotowuję to pyszne ciasto, żeby cieszyć się jego smakiem w Sylwestra i Nowy Rok!
płytka miodowa
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki,
- następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki), ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut,
- blachę o wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem,
- pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote),
- Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne.
KREM:
- 8 łyżek kaszy manny
- 750 ml mleka 2%
- 120 g cukru
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE:
- Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem,
- W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, masa musi zgęstnieć,
- Zdejmujemy, studzimy,
- Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy lub ucieramy, na jednolitą masę,
- Na koniec dodajemy sok z cytryny.
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka wody
- ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych.
- Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając,
- gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami,
- Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godz.
Palce lizać!
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny polecam!
Usuń