SKŁADNIKI:
- 1kg. mintaja amerykańskiego lub morszczuka
- 3 jajka
- 3- 4 łyżki mąki
- bułka tarta
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
Pikantna
- 1 szklanka octu 10 proc.
- 4 szklanki wody
- 3 średnie cebule pokrojone w piórka,
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka soli
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 3 łyżki cukru
Łagodna
Nie wszyscy lubimy ostrą zalewę, więc dla tych, którzy raczej gustują w łagodnej - podaję przepis, który wielokrotnie sprawdził mój brat Tadeusz i twierdzi , że jest bardzo dobry!
- 5 szkl. wody
- 1/2 szkl. octu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 płaska łyżka soli
- pieprz, ziele angielskie, liść laurowy(wg. gustu)
- 2 cebule pokrojone w piórka
- rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem,
- jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto)
- rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle
- zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz