sobota, 27 grudnia 2014

Strogonow.

Boeuf Stroganow (nazwa od bœuf – z franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow. U mnie w domu dość często gości na stole. Ja jednak przygotowuję to danie z piersi kurczaka.












SKŁADNIKI:
  • podwójne pierś z kurczaka około 1/2kg.
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki z rosołku lub bulionu
  • 1/2 l rosołu
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka masła lub oliwy
  • sól, pieprz, oregano
WYKONANIE:
  • masło rozgrzewamy dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę mięso, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, smażymy, podlewając rosołkiem
  • dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ogórki pokrojone w paski,
  • jeśli mięso jest już miękkie dodajemy 2 łyżki płaskie koncentratu pomidorowego, wlewamy resztę rosołu,
  • gotowe danie zabielamy śmietanką 18% z łyżką mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz