piątek, 16 stycznia 2015

Chruściki drożdżowe.

Witam na weekend danie główne to trochę za mało, proponuję więc CHRUŚCIKI  DROŻDŻOWE , pyszne możecie mi wierzyć.


SKŁADNIKI:
  • 1kg mąki
  • 1/2l mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
WYKONANIE:
  • Do miski  wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka,
  • Następnie dodać roztopioną,ciepłe masło i lekko podgrzane mleko,
  • Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży,
  • Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto,
  • Pozostawić kilka łyżek mąki do podsypania przy wałkowaniu,
  • Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1godz. 
  • Następnie wałkujemy ciasto do grubości 3-5mm. i wykrawamy chruściki,
  •  rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor obracając na obie strony-SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz