SKŁADNIKI:
- 1kg mąki
- 1/2l mleka
- 1/3 kostki masła
- 5 łyżek cukru
- 5 dkg drożdży
- 3 jajka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- Do miski wsypać cukier,cukier waniliowy,sól,rozkruszone drożdże,rozmącone jajka,
- Następnie dodać roztopioną,ciepłe masło i lekko podgrzane mleko,
- Wszystko wymieszać aż do rozpuszczenia się drożdży,
- Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto,
- Pozostawić kilka łyżek mąki do podsypania przy wałkowaniu,
- Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1godz.
- Następnie wałkujemy ciasto do grubości 3-5mm. i wykrawamy chruściki,
- rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor obracając na obie strony-SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz