piątek, 30 stycznia 2015

Ciasto- Piegusek.

Piegusek to ciasto dzieciństwa moich dzieci. Bardzo dawno go nie robiłam, dziś robię je na życzenie mojej córki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny smak niż ten który pamiętam, ale jest też bardzo smaczny. Następnym razem zmodyfikuję go troszkę.

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl maku
  • 1 margaryna kasia

WYKONANIE:

  • Białka oddzielamy od żółtek,
  • margarynę  ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak,
  • Białka ubijamy na sztywna pianę,

  • do ciasta dodajemy po łyżce pianę z białek i delikatnie mieszamy, aby ciasto było puszyste,
  • Ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki,
  • Pieczemy 45 - 50 min w 180 st - ciasto sprawdzamy patyczkiem.

2 komentarze:

  1. Ciasto wyszlo super, ale dodalam pol szklanki mleka i dalam pol kostki masla, 1/3 kostki margaryny i troche oleju na oko :p bo nie mialam calej kostki i tyle uzbieralam z lodowki. Ni i 2 lyzeczki proszku, bo masa wydawala mi sie bardzo ciezka. Aha, no i mak mialam mielony... :D mas kupil nie to, co trzeba. Haha, ale suma sumarum wyszlo piekne i przepyszne :) zapisuje ten przepis z koimi malymi modyfikavjami na lrzyszlosc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę w kuchni trzeba eksperymentować, super, że smacznie było! Ja też spróbuję, tej Pani modyfikacji, ale mak zostawię suchy.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń