Piegusek to ciasto dzieciństwa moich dzieci. Bardzo dawno go nie robiłam, dziś robię je na życzenie mojej córki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny smak niż ten który pamiętam, ale jest też bardzo smaczny. Następnym razem zmodyfikuję go troszkę.
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szkl mąki
- 1 szkl maku
- 1 margaryna kasia
WYKONANIE:
- Białka oddzielamy od żółtek,
- margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak,
- Białka ubijamy na sztywna pianę,
- do ciasta dodajemy po łyżce pianę z białek i delikatnie mieszamy, aby ciasto było puszyste,
- Ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki,
- Pieczemy 45 - 50 min w 180 st - ciasto sprawdzamy patyczkiem.
Ciasto wyszlo super, ale dodalam pol szklanki mleka i dalam pol kostki masla, 1/3 kostki margaryny i troche oleju na oko :p bo nie mialam calej kostki i tyle uzbieralam z lodowki. Ni i 2 lyzeczki proszku, bo masa wydawala mi sie bardzo ciezka. Aha, no i mak mialam mielony... :D mas kupil nie to, co trzeba. Haha, ale suma sumarum wyszlo piekne i przepyszne :) zapisuje ten przepis z koimi malymi modyfikavjami na lrzyszlosc :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę w kuchni trzeba eksperymentować, super, że smacznie było! Ja też spróbuję, tej Pani modyfikacji, ale mak zostawię suchy.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam