wtorek, 20 stycznia 2015

Creme brulle.

Wszyscy zachwycają się tym kremem, nazywany jest królem wśród francuskich deserów- bardzo prosty, a w swoim smaku doskonały. Jak wiecie słodkości wcale nie są moją najmocniejszą stroną, ale postanowiłam zmierzyć się z tym kremem!


SKŁADNIKI:

  • 500 ml. śmietanki 36%
  • 5 żółtek
  • 1/5 szkl. cukru
  • laska wanilii

WYKONANIE:

  • Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany i podgrzewamy na wolnym ogniu, 

  •  w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni, przygotowujemy blaszkę, na dno kładziemy ręcznik,
  • żółtka mieszamy z cukrem, tak aby zrobiły się białe,

  • do żółtek lejemy gorącą śmietankę i mieszamy,

  • napełniamy kokilki, wkładamy na blaszkę, wlewamy wrzącą wodę do 3/4 wysokości kokilki,
  • pieczemy w kąpieli wodnej 50-60 min., sprawdzamy przed wyjęciem - środek powinien być galaretowaty,

  • wyjmujemy kokilki z kąpieli, czekamy aż wystygną, po czym wkładamy do lodówki (ja zostawiam tam na noc),
  • następnego dnia posypujemy brązowym cukrem , karmelizujemy go i gotowe.

2 komentarze: