SKŁADNIKI:
- 500 ml. śmietanki 36%
- 5 żółtek
- 1/5 szkl. cukru
- laska wanilii
WYKONANIE:
- Do garnka wlewamy śmietankę, rozcinamy laskę wanilii, wyjmujemy nasiona, całość wkładamy do śmietany i podgrzewamy na wolnym ogniu,
- w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 140 stopni, przygotowujemy blaszkę, na dno kładziemy ręcznik,
- żółtka mieszamy z cukrem, tak aby zrobiły się białe,
- do żółtek lejemy gorącą śmietankę i mieszamy,
- napełniamy kokilki, wkładamy na blaszkę, wlewamy wrzącą wodę do 3/4 wysokości kokilki,
- pieczemy w kąpieli wodnej 50-60 min., sprawdzamy przed wyjęciem - środek powinien być galaretowaty,
- wyjmujemy kokilki z kąpieli, czekamy aż wystygną, po czym wkładamy do lodówki (ja zostawiam tam na noc),
- następnego dnia posypujemy brązowym cukrem , karmelizujemy go i gotowe.
Bajecznie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuń