niedziela, 18 stycznia 2015

Miniszarlotki z malinami.

Do popołudniowej kawki ze znajomymi, czy na deser po obiedzie pachnąca ciepła szarlotka zadowoli każdego ( z podanej porcji 10 szarlotek).

SKŁADNIKI:

ciasto:


  • 125 g masła 
  • 2 jajka 
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy (17 g) 
  • szczypta cynamonu
  •  mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu
 WYKONANIE: 


  • Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia,
  • mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto,


  • smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki,
  • nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, 

     
    • piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min.
    •  posypać cukrem pudrem i gotowe!

     Kolejna "mini tarta"



    • Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy kruszonką i do piekarnika!

     

     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz