SKŁADNIKI:
ciasto:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy (17 g)
- szczypta cynamonu
- mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu
- Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek do pieczenia,
- mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto,
- smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki,
- nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką,
- piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min.
- posypać cukrem pudrem i gotowe!
Kolejna "mini tarta"
- Zamiast musu jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy kruszonką i do piekarnika!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz