Czas karnawału i spotkań z przyjaciółmi rozpoczęty, więc chcę Państwu zaproponować przystawkę z łososia wędzonego. Myślę, że nie tylko dla smakoszy ryb- każdy chętnie przekąsi coś tak dobrego.
SKŁADNIKI:
- 200gr. wędzonego łososia
- serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.)
- 1/2 opakowania serka Almette z ziołami
- ogórek zielony
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl. wrzątku
- 1/4 marchewki ugotowanej
- przyprawy: sól, pieprz (świeżo mielony), vegeta
WYKONANIE:
- w 1/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, pozostawiamy do wystygnięcia,
- obieraczką do warzyw ucinamy paski ogórków i odstawiamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia,
- przygotowujemy folię, ucinamy odpowiedni kawałek (w zależności od długości terriny) ,
- kładziemy na nią plastry łososia,
- następnie przygotowujemy pasty:
- serek hochland kanapkowy ze szczypiorkiem (150gr.), 1 mały plasterek drobno pokrojonego łososia, poduszona marchewka, przyprawy oraz połowa zimnej żelatyny,
- wszystko razem mieszamy i kładziemy na łososia,
- na pastę kładziemy plastry ogórka,
- Przygotowujemy drugą pastę: 1/2 opakowania serka Almette z ziołami, drobno posiekana pietruszka ewentualnie przyprawy, kładziemy na ogórek,
- zwijamy łososia w folię i terrina wędruje do lodówki,
Po kilku godzinach potrzebny jest Wam naprawdę ostry nóż, aby pociąć ładnie terrinę i gotowe!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz