SKŁADNIKI:
- polędwiczka około 0,5 kg.
- 3 ogórki kiszone
- 1 średnia cebula
- 0,5 kg. pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky
- masło klarowane
WYKONANIE:
- polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy na maśle z przyprawami (około 5 min. z każdej strony),
- następnie flambirujemy mięso ( polewamy alkoholem i podpalamy- uwaga na włosy), muszę przyznać, że robiłam to po raz pierwszy, ale to prawda- ten proces wydobywa niesamowity smak mięsa-polecam,
- mięso przekładamy do rondla, w którym będziemy kończyć potrawę,
- obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i smażymy na tej samej patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu oraz pokrojonej w piórka cebuli,
- kiedy woda wyparuje dodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki,
- na patelni przesmażamy pokrojone w słupki ogórki, dodajemy do poprzednich składników,
- koncentrat mieszamy z wodą (około 1 szkl.) wlewamy do produktów i dodajemy zahartowaną śmietaną,
- gotujemy wszystko razem na bardzo małym ogniu do miękkości produktów, ewentualnie doprawiamy w razie konieczności.
Tego mi trzeba było. Robiłem podobnie, ale teraz zrobię z tego przepisu. Pierwszy raz bede flambirował mięso whisky, a już czuję radość gotowania.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że skorzysta Pan z mojego przepisu, zapewniam że mięsko flambirowane whisky jest super, Ja nie przepadam za tym trunkiem, ale to danie ją lubi...
UsuńRadość gotowania jest bezcenna, proszę podzielić się wrażeniami
pozdrawiam