niedziela, 4 stycznia 2015

Strogonow z polędwiczki wieprzowej.

Jak wspominałam wcześniej STROGONOW to potrawa, która często gości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny.



SKŁADNIKI:
  • polędwiczka około 0,5 kg.
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku lub whisky
  • masło klarowane

WYKONANIE:
  • polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy na maśle z przyprawami (około 5 min. z każdej strony),
  • następnie flambirujemy mięso ( polewamy alkoholem i podpalamy- uwaga na włosy), muszę przyznać, że robiłam to po raz pierwszy, ale to prawda- ten proces wydobywa niesamowity smak  mięsa-polecam,
  • mięso przekładamy do rondla, w którym będziemy kończyć potrawę,
  • obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i smażymy na tej samej patelni z dodatkiem masła, soli i pieprzu oraz pokrojonej w piórka cebuli,
  • kiedy woda wyparuje dodajemy pieczarki do usmażonej polędwiczki,
  • na patelni przesmażamy pokrojone w słupki ogórki, dodajemy do poprzednich składników,
  • koncentrat mieszamy z wodą (około 1 szkl.) wlewamy do produktów i dodajemy zahartowaną śmietaną,
  • gotujemy wszystko razem na bardzo małym ogniu do miękkości produktów, ewentualnie doprawiamy w razie konieczności.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Tego mi trzeba było. Robiłem podobnie, ale teraz zrobię z tego przepisu. Pierwszy raz bede flambirował mięso whisky, a już czuję radość gotowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że skorzysta Pan z mojego przepisu, zapewniam że mięsko flambirowane whisky jest super, Ja nie przepadam za tym trunkiem, ale to danie ją lubi...
      Radość gotowania jest bezcenna, proszę podzielić się wrażeniami
      pozdrawiam

      Usuń