SKŁADNIKI:
- 5-6 plastrów karkówki
- 2,5 kg. kapusty kiszonej
- 5-10dag. grzybów suszonych
- 5-6 średnich cebul
- 2-3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki masła
- ewentualnie kilka ziaren kminku(u mnie bez )
- cukier dla złamania smaku,
- majeranek roztarty w dłoniach(żeby uwolnić głęboki aromat),
- kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe,
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, maga
- kapustę gotujemy 1/2 godz.,
- grzyby gotujemy około 1 godz. (wodę zostawiamy),
- na patelnię elektryczną wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i smażymy,
- do zeszklonej cebuli dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby i przyprawy do smaku, dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlewamy wodą, w której gotowały się grzyby), pod koniec dodać masło w wiórkach, wymieszać ,
- w tym czasie ubijamy lekko plastry karkówki, maczamy w mące, jajku i bułce i smażymy najlepiej na klarowanym maśle,
- na talerzu układamy kapustę, na niej sznycel i możemy zajadać się smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz