SKŁADNIKI:
Szpecle:
- 2 jajka
- 1i 1/2 szkl. mąki
- kieliszek wody lub mleka
- sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki.
warzywa:
- 2 średnie marchewki
- 1/2 cukinii średniej (około 35 dag.)
- 10-15 cm. białej części pora
- 1/2 główki czosnku
- 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski,
- 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju,
WYKONANIE:
- wszystkie składniki na spaeztle dokładnie mieszamy,
- zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej,
- kluseczki rzucamy na wrzątek widelcem (albo przeciskamy przez praskę do kluseczek), gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy,
- na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej strony 2-3 min., wykładamy do miseczki,
- warzywa kroimy w słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka najpierw marchew 3-5 min., dodajemy cukinię, a na końcu por, doprawiamy do smaku,
- dodajemy szpecle i obiad gotowy!(danie równie dobre bez dodatku kurczaka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz