SKŁADNIKI:
- 1- 1,5 kg. ziemniaków
- 2 żółtka
- 20-30 gr. masła
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, świeżo zmielony pieprz, inne przyprawy wg. upodobań.
WYKONANIE:
- ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku,
- ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na puree, piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp. 220 stopni,
- dodajemy żółtka i wszystkie przyprawy, delikatnie mieszamy,
- masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki,
- wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozetki dowolnej wielkość,
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 10-12 minut, aż czubki ładnie się zarumienią,
- Podajemy gorące.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńSuper smakuje proszę wypróbować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ziemniaczki super!
OdpowiedzUsuńCieszę się pozdrawiam
OdpowiedzUsuń