SKŁADNIKI:
- płat ciasta francuskiego
- ulubione dodatki: serek topiony, papryka świeża, kawałek pora, 2-3 kabanosy, ogórek(u mnie z przyprawą grillową), ser żółty, mała cebula
- vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ciasto rozwijamy( kawałek zostawiamy na ozdoby), smarujemy serkiem topionym,
- kładziemy ogórki pokrojone w słupki, oraz pokrojonego kabanosa,
- blanszujemy na łyżce masła klarowanego paprykę pokrojoną w słupki, cebulę w piórka oraz por w półkrążkach, gotowe kładziemy na farsz, kroimy brzegi ciasta na paski,
- z pozostawionego kawałka ciasta wykrawamy liście i kwiatki dla ozdobienia potrawy,
- posypujemy żółtym startym na dużych oczkach serem (lub pokrojonym w paski),
- paski ciasta składamy przemiennie raz z jednej raz z drugiej strony , ozdabiamy, smarujemy wierzch białkiem i do pieca, 180 stopni na 20-30min. do zrumienienia
Dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczny-polecam!
UsuńWow, jestem zachwycona tymi pięknymi zdobieniami na cieście! :) Szkoda, że nie ma zdjęcia, jak wygląda po upieczeniu...
OdpowiedzUsuńDziękuję, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, danie szybko zniknęło z talerza! A zdobienia po upieczeniu bardziej wypukłe. Ciasto francuskie "puchnie", dlatego kwiatki i listki uwypuklone! Muszę przyznać, że zdobienia dużo lepiej wyglądają robione z kruchego ciasta, czy marcepanu! Ciasto francuskie lepiej chyba zaplatać po prostu!
OdpowiedzUsuń