wtorek, 17 lutego 2015

Delikatny deser miętowy.

Rozpieszczanie mojej rodziny jak wiecie daje mi wiele przyjemności- postanowiłam dziś zadowolić ich delikatnym miętowym deserem.



SKŁADNIKI:

  • 180 g cukierków miętowych
  • serek mascarpone 250g
  • 125ml ajerkoniaku
  • cukier waniliowy
  • 2 śmietany kremówki 30%
  • galaretka miętowa
  • galaretka malinowa
  • ewentualnie owoce, lub ozdoby kwaiatowe

WYKONANIE:

  • cukierki rozpuścić(podgrzewając na wolnym ogniu) w 1/4 szkl. wody,
 
  •   dolać 1/4 wody, dodać galaretkę miętową, rozmieszać, wystudzić,
  • mascarpone dokładnie wymieszać z ajerkoniakiem i ubitą kremówką(200ml.) i cukrem waniliowym,
  •  wlać w pucharki włożyć do lodówki,
  •  200ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno,łączymy z galaretką miętową, wlewamy do pucharków drugą warstwę, wkładamy do lodówki,
  • ściętą galaretkę malinową kroimy na malutkie "kryształki" wykładamy na wierzch deseru, dekorujemy wg. uznania(takie piękne jadalne kwiatki dostaniecie w sklepach ze słodkimi dekoracjami).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz