SKŁADNIKI:
- 6 małych filetów z piersi kurczaka,
- 2 duże główki cykorii,
- 6 plastrów szynki parmeńskiej,
6 małych liści laurowych, - 6 gałązek świeżego rozmarynu
- 6-10 łyżeczek serka np. almette,
- przyprawa węgierska do kurczaka,sól, pieprz,
- oliwa,
- masło,
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i przyprawić,nakłuć wykałaczką,
- położyć 2-3 listka laurowe, przykryć folią aluminiową, odstawić do lodówki,
- z cykorii odkroić najtwardsze końcówki, a następnie oddzielić największe liście i „zbudować” z nich łódeczki (każda po 3-4 listki),
- dno każdej łódeczki smarujemy serkiem 1-2 łyżeczki,
- Następnie położyć przyprawiony filet z kurczaka, gałązkę rozmarynu oraz liść laurowy, całość owinąć plasterkiem szynki i położyć wiórek masła,
- Łódeczki ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika(pierwsze 20 min piec pod folią aluminiową). Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz