SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 3 żółtka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
MASA SEROWA:
- 1kg. sera 3x mielonego
- 4 jajka + 2 żółtka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
- 3/4 szkl. mleka
PIANA:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
POLEWA:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szkl. cukru
WYKONANIE:
- Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę,
- jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min.,
- białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,
- wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca do piekarnika na kolejne 30 min., po czym wyłączamy piec, trzymamy sernik jeszcze 10 min.
- w tym czasie robimy polewę, (wszystkie składniki łączymy podgrzewając na małym ogniu) i gorącą polewamy zimne ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz