piątek, 27 lutego 2015

Sernik z polewą czekoladową.

Dziś eksperymentowałam z serniczkiem bardzo zbliżonym do sernika z rosą, ale jednak z subtelnymi zmianami. Czekoladowa polewa dodaje niezwykłego smaczku.









SKŁADNIKI:

CIASTO:


  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru

MASA SEROWA:

  • 1kg. sera 3x mielonego
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3/4 szkl. mleka

PIANA:


  • 5 białek
  • 3/4 szkl. cukru

POLEWA:


  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szkl. cukru

WYKONANIE:


  • Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę,
  • jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka,
  • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min.,
  • białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę,
  • wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca do piekarnika na kolejne 30 min., po czym wyłączamy piec, trzymamy sernik jeszcze 10 min.

  • w tym czasie robimy polewę, (wszystkie składniki łączymy podgrzewając na małym ogniu) i gorącą polewamy zimne ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz