poniedziałek, 9 lutego 2015

Torcik bezowy z kremem krówkowym i orzechami.

Bezy nie są ulubioną moją słodkością, ale mam w domu ich smakoszy. Dlatego dziś skorzystałam z przepisu mojej koleżanki Iwony i zrobiłam bezowy torcik.



SKŁADNIKI:

  • 250g serka mascarpone
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru150g kajmaku
  • 1/2szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 2 małe krążki bezowe
  • 1/2 łyżeczki kakao i 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

WYKONANIE:

  • serek mascarpone mieszamy z kajmakiem,
  • dodajemy posiekane orzechy,mieszamy,


  •  śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru,
  • następnie dodajemy po łyżce ubitą śmietanę delikatnie mieszając,
  • gotowy krem kładziemy na krążek bezy, przykrywamy drugim krążkiem, 
  • smarujemy resztą kremy, dekorujemy orzechami, posypujemy cukrem z kakao-gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz