SKŁADNIKI:
- 300gr. makaronu(u mnie świderki)
- polędwiczki drobiowe około 10-15 dag.
- 5 plastrów kindziuka surowego
- 5 plastrów wędzonej szynki
- 1 mała cebula
- około 3 cm ogórka zielonego
- 30 dag. pieczarek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 15 dag . sera żółtego
- 3 jajka
- 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna)
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
- makaron ugotować al dente
- polędwiczki, nakłuć, pokroić na cienkie paski, zamarynować(oliwa z oliwek + ulubione przyprawy), zostawić na 2-3 godz., następnie usmażyć na maśle klarowanym,
- szynkę, kindziuk, cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze 5min.
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem,
- następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem,
- jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna,
- na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i szczypiorek, posypujemy ziołami włoskimi,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1/2 godz. aż ser będzie rumiany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz