SKŁADNIKI:
SOS GRZYBOWY:
- garść suszonych grzybów,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka suszonych, zmielonych grzybów,
- 1 śmietana słodka 18%
WYKONANIE:
- grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), gotować około 1/2 godz. z dodatkiem vegety,
- następnie pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy oraz "proszek grzybowy" - razem smażyć około 1/2 godz. podlewając wodą w której gotowały się grzyby,
- zaprawić śmietaną i sos gotowy,
- 0,5kg. zmielonej szynki wieprzowej
- 1 jajko
- cebula
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy:sól, pieprz, majeranek, ewentualnie vegeta
WYKONANIE:
- cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle,
- do mięsa wrzucamy wszystkie przyprawy i jajko, wyrabiamy,
- formujemy podłużne zrazy, dusimy na wolnym ogniu na maśle, podlewając wodą, w której gotowały się grzyby,
- gotowe zrazy wkładamy do sosu i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz