SKŁADNIKI:
- 5 średnich ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 1 większa pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- łyżka masła klarowanego
- 2 jajka
- przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Pulpeciki:
- 0,5 kg. zmielonej łopatki
- jajko
- sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta, majeranek
WYKONANIE:
- łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy,
- formujemy małe okrągłe pulpeciki,
- warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli),
- zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw,
- następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu,
- masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety)
- do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę,
- 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe!
Pycha!
OdpowiedzUsuńTak pychotka po prostu!
OdpowiedzUsuń