poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa ziemniaczana z pulpecikami.

Witam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem.

SKŁADNIKI:


  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebula 
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 jajka
  • przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Pulpeciki:


  • 0,5 kg. zmielonej łopatki
  • jajko
  • sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,vegeta, majeranek

WYKONANIE:


  • łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy,
  •  formujemy małe okrągłe pulpeciki,
  • warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli),
 

  • zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw, 
  • następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu,
  • masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety)


  •  do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę,
  • 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem  do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe!

2 komentarze: